Bitcoin, diğer adı ile BTC elektronik bir para birimidir ve bu para birimini yöneten bir kuruluş veya merkez bankası bulunmamaktadır.
Bitcoin (BTC)
Yapımcısı
Satoshi Nakamoto adında, net olarak bilinmemekle birlikte bir kişi veya grup tarafından yapılmıştır. Bir iddiaya göre Satoshi Nakamoto, 5 Nisan 1975 doğumlu Japonya’da yaşamakta olan bir kişi, başka bir iddiaya göre ise Amerika veya Avrupa ülkelerinden birinde yaşayan bilgisayar bilimcisi bir kişi olduğu söyleniyor.
Ortaya Çıkışı
Satoshi Nakamoto tarafından 2007 yılında geliştirilmeye başlanan Bitcoin, Ekim 2008’de metzdowd adında bir sitede “Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System” başlıklı bir yazı ile duyuruldu. Ocak 2009’da ise Bitcoin, 0.1 sürümü ile kullanıma sunuldu.
Yapı ve İşleyişi
Bitcoin, Blockchain yani türkçe karşılığı ile blok zinciri işlem yapısına sahiptir. Bu yapıya göre tek bir kontrol merkezi bulunmaz, sistem ağına dahil olan her bir cihaz merkezmiş gibi işlev görür.
Hesaplar arası yapılan transfer işlemleri kademeli olarak ağda bulunan diğer cihazlara iletilerek işlemler blok adı verilen yapılar içerisinde kayıt altına alınır. Yapılan işlemlerin kayıtlarına bazı yöntemler ile ulaşabilmek mümkün olsa da değiştirilerek müdahale etmek mümkün değildir, çünkü sistem ağda bulunan diğer cihazlardaki kayıtları da referans alır ve çoğunluktaki bilgi hangi yöndeyse doğru o sayılır.
Üretimi
Sisteme dahil olan kullanıcılar arasında yapılan işlemlerin kayıt edildiği bloklar üzerinde, bazı bilgisayar programları ile hash algoritması kullanılarak çözülebilmesi oldukça zor olan sayısal işlemlerin yapılması istenir. Tamamlanan her işlem için kullanıcıya Bitcoin ödülü verilir.
Bitcoin üretmek için yapılan bu işleme Mining adı verilir, türkçe karşılığı ile madencilik denir. İlk Bitcoin üretimi yani madenciliği yapan kullanıcı tamamladığı sayısal işlem ile 50 BTC ödül kazanmıştır. Her 210 bin blokta bir verilen ödül yarı yarıya (50 > 25 > 12.5 > 6.25 … şeklinde) düşerek Bitcoin elde etmek zorlaşır.
1 Bitcoin 100.000.000’a kadar bölünebilmektedir. 99.999.999’a kadar olan birim kısmına ise Satoshi denir.
- 1 Bitcoin = 100.000.000 Satoshi
- 100.000.000 Satoshi = 1 Bitcoin
Saklanılması
Üretilerek veya satın alınarak elde edilen Bitcoin’ler, Bitcoin wallet yani Bitcoin cüzdanlarında saklanabilmektedir.
Bitcoin cüzdan türleri;
Web cüzdanı: Bazı web siteleri bu hizmeti sağlamaktadır, talep doğrultusunda kullanıcıya bir cüzdan oluşturulur ve cüzdan bilgileri ilgili web sitesinin sunucusunda muhafaza edilir. Sıklıkla kullanılan cüzdan çeşididir, ancak cüzdan bilgilerinin muhafaza edildiği sunucuya zorda olsa bilgisayar korsanlarının ulaşabilme ihtimali vardır.
Yazılım cüzdanı: Kullanıcıların kendi bilgisayarına indirerek muhafaza edebildiği cüzdan çeşididir.
Donanım cüzdanı: En güvenli cüzdan çeşididir. Bitcoin saklamak için üretilmiş, flaş bellek görünümünde cihazlardır.
Mobil cüzdan: Akıllı telefon veya tablet gibi mobil cihazlara indirilen uygulama aracılığı ile kullanılabilen cüzdan türüdür. Kullanılan uygulamadaki bilgiler sunucu üzerinde barındığından dolayı tıpkı web cüzdan türünde olduğu gibi bilgilere bilgisayar korsanlarının ulaşabilme ihtimali bulunmaktadır.
Alış – Satış
Bitcoin alım ve satım işlemleri genellikle borsa olarak adlandırılan bazı şirketlerin oluşturduğu dijital pazar platformları üzerinden yapılmaktadır. Bitcoin borsaları işlem başına komisyon ücreti karşılığında kullanıcıların alış ve satış işlemlerini anlık olarak çevrimiçi şekilde gerçekleştirirler.
Borsalara girmeden cüzdandan cüzdana gönderim yapılarakta Bitcoin alışverişi yapabilmek mümkündür.